Mi a blogregény?

Blogregény a weben kialakuló irodalmi próza. Ebben a meghatározásban a legfontosabb elem a kialakulás. A hagyományos prózai műfajok nem egy aktív párbeszédben születnek író és olvasó között, hanem az irodalom passzív diskurzusában, így az olvasók többsége csak a kész művet ismerheti meg, a nélkül, hogy belelátna, vagy hozzászólhatna ahhoz a kialakulása során. Ezzel szemben a blogregény, mint olyan egy folyamatos interakció, így az olvasók többsége aktív részese lesz a folyamatnak.

Azt se szabad elfelejtenünk, hogy a fenti értelmezés alapján a blogregény egy irodalmi műfaj. Az általánosan elfogadott irodalom definíció szerint pedig „az irodalom olyan szövegek összessége, amelyek művészeti alkotások is”. Ez alapján tehát a blogregény a weben kialakuló prózai szöveg, ami művészeti alkotás is. Fölösleges lenne a művészet értelmezésével próbálkozni, hiszen valószínűleg nem tudnánk egy objektív értelmezést találni, ha pedig igen, az annyira tág lenne, hogy bármi beleférne a blogregénytől a pettyes macskáig. Éppen ezért az egyedüli ember aki eldöntheti egy web 3.0-ás prózai alkotásról, hogy művészet-e, és így blogregény, az nem más, mint az olvasó. Ha tehát szerinted egyik vagy másik blogregény művészet, úgy ezt senki sem cáfolhatja, legfeljebb elkönyvelheti, hogy neki más művészetértelmezése van. Éppen ezért egy blogregény éppen annyira lehet művészet, amennyire nem.

 

Kategória

A kérdés címkéi

Új weboldalt szeretnél? Ajánljuk az Elistaria weboldal készítés projektet. Ez nem sci-fi, tényleg jövőbe mutató technológia!